Герб Дарницького района - Централізована бібліотечна система Дарницького району


[ Нові повідомлення · Учасники · Правила · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Архів - тільки для читання
Централізована бібліотечна система Дарницького району » Історія Дарниці » Історія Дарниці » Герб Дарницького района
Герб Дарницького района
MarinaДата: Понеділок, 17.01.2011, 11:27 | Повідомлення # 1
Бібліознавець
Група: Модераторы
Повідомлень: 33
Репутація: 9
Статус: Offline

Затверджений 10 жовтня 2001 року рішенням N17 сесії Дарницької районної ради. Зелений щит в 1/3 нижній частині закінчується горизонтально перетятим лазуровим хвилястим брусом. На ньому у верхній частині летить срібний лелека з червоними дзьобом та лапами, на кінцях кожного з крил по дев'ять чорних пір'їн. В середній частині герба міститься срібний лист осокора з сімома прожилками, а в нижній частині - на фоні лазурового хвилястого брусу золота двоголова ладдя з червленим коштовним камінням у формі келиха-братини. Щит увінчано срібною мурованою короною. Cмарагдово-зелений колір щита є кольором надії, добробуту та процвітання. Лазуровий колір брусу є кольором миру, злагоди, мудрості та добробуту. Срібний колір символізує чистоту і благородство, золотий - тепло та достаток, а червоний - боротьбу за краще майбутнє.
Зелене поле щита є образом лісових масивів, що вкривають більшу частину району та прилеглої до його території.
Лелека є символом птаха, що за старовинними переказами в давній Україні-Русі символізувала Матір Славу - жіночий образ Святого Духа - покровительки України-Русі. В районному гербі вона символізує повернення державності України, щасливий сучасний розвиток району, добро, спокій, оновлення.
Хвилястий брус символізує Дніпро - Славуту, до берегів якого в старовинні часи приносили дари Великим князям Київським, і які в сучасній період поєднують Дарницький район з іншими районами міста Києва.
Лист осокора символізує одну з давніх місцевостей - селище Осокорки, що виникло на місці осокорових лісів, відомості про яке ще в 1070 р. залишив князь київський Всеволод Ярославович, подарувавши ці землі Видубицькому монастирю. В сучасний період Осокорки разом з колишніми селищами лівого берегу - Червоний хутір, Позняки та Бортничі є складовими частинами району.
Золота двоголова ладдя з червленим коштовним камінням у формі келиха-братини, засвідчує причетність сучасної території Дарницького району до славного стародавнього минулого міста Києва та невід'ємну територіальну єдність з територією сучасної столиці України - містом-героєм Києвом.
Срібна корона (лат. СORONA MURALIS) є складовою ознакою територіальної міської геральдики, за якою великі міста традиційно увінчуються золотою мурованою короною. Оскільки район великого міста за Магдебурзьким правом вважався "містом у місті", мурована корона над щитом герба району зображена в срібному кольорі.
Прикріплення: 3591353.gif (6.3 Kb)


Повідомлення відредагував Marina - Понеділок, 17.01.2011, 17:30
 
Централізована бібліотечна система Дарницького району » Історія Дарниці » Історія Дарниці » Герб Дарницького района
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Централізована бібліотечна система Дарницького району